ESF-banen
Het Europees Sociaal Fonds (ESF) ondersteunt werkgelegenheid, helpt mensen aan werk en bevordert gelijke kansen. Met 10 miljard euro per jaar investeert het in werknemers, jongeren en werkzoekenden, waardoor miljoenen Europeanen meer kansen krijgen, vooral degenen voor wie werk vinden lastig is.
Betere banen
De EU streeft naar meer banen, betere arbeidsomstandigheden en een inclusieve samenleving, centraal in de Europa 2020-strategie voor slimme en duurzame groei. In de huidige economie is dit een uitdaging. Het ESF helpt deze doelen te bereiken en verzacht de gevolgen van werkloosheid en armoede door de economische crisis.
Beter onderwijs
Het ESF financiert in de hele EU-initiatieven om onderwijs en opleiding te verbeteren. Het richt zich op het terugdringen van schooluitval en het versterken van onderwijskansen, vooral in beroeps- en hoger onderwijs. ESF-programma’s verbeteren het onderwijs op alle niveaus, van kleuterschool tot universiteit en leven lang leren.
Er zijn drie hoofddoelen:
- Deuren openen naar onderwijs
- Hogerop komen
- Opleidingen die werken
De steun die het ESF aan het onderwijs biedt, beslaat een breed scala aan activiteiten, zoals het invoeren van nieuwe programma’s voor jongeren en bijscholing van docenten. Studenten leren niet alleen algemeen, maar ontwikkelen ook vaardigheden die passen bij de loopbaan die zij wensen en aansluiten bij de behoefte van het bedrijfsleven.
Het ESF richt zich op schoolkinderen, leerlingen van praktijkscholen, universiteitsstudenten, werknemers en werkzoekenden die op zoek zijn naar opleidingen en nieuwe vaardigheden. Het voorkomt schooluitval en zorgt dat jongeren de juiste kwalificaties behalen. Dat is belangrijk voor kwetsbare groepen zoals minderheden en immigranten. Ook stimuleert het ESF leven lang leren.